Asbest

 

Asbest is een type natuurlijk mineraal dat in het verleden veelvuldig in de bouwsector werd gebruikt. Asbest is populair vanwege zijn unieke eigenschappen, zoals bestendigheid tegen hitte en corrosie. Het werd veelvuldig gebruikt voor isolatie- en bouwmateriaal, zoals dakbedekking, isolatieplaten, wandbekleding en vloertegels.

 

Helaas is asbest ook gevaarlijk voor de gezondheid. Wanneer asbestvezels vrijkomen en worden ingeademd, kunnen ze longproblemen veroorzaken, waaronder asbestose, longkanker en mesothelioom. Hierdoor is sinds 2001 het gebruik van asbest in België volledig verboden.

 

Als je een woning wil verkopen, renoveren of slopen, is het belangrijk om te weten of er in het gebouw nog asbest aanwezig is. Om dit te bepalen, is het verplicht om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. De asbestinventarisatie bestaat uit het nemen van monsters en deze worden geanalyseerd in een laboratorium. Het resultaat van deze inventarisatie is het asbestattest of ook wel het asbestinventarisatierapport. In dit rapport staat gedetailleerd beschreven of en waar er asbest aanwezig is in het gebouw.

 

Een asbestattest is cruciaal om te voorkomen dat er gezondheidsrisico's ontstaan en om ervoor te zorgen dat renovatie- en sloopwerkzaamheden op een veilige en juiste manier uitgevoerd worden. Ook kan het ontbreken van een geldig asbestattest leiden tot hoge boetes. 

 

Procedure

 

1. Stel DT-ASBEST aan als gecertificeerd asbestdeskundige.

 

Om een asbestattest voor uw eigendom te bekomen stelt u een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie (ADI) aan. U kunt als eigenaar ook een volmacht geven om een asbestattest te laten opmaken, vb. aan een notaris, makelaar of gebouwenbeheerder.

 

2. DT-ASBEST inventariseert uw gebouw.
 
Wij voeren vervolgens een plaatsbezoek uit en maken een inventaris op. De inventarisatie voor een asbestattest is ‘niet-destructief’. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw. Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Bij het opstellen van een destructieve asbestinventaris gebeurt dat wel.


Toch zijn ook voor een niet-destructieve inventaris soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig. Vaak kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. Voor de monstername moet dan een stukje van het verdacht materiaal verwijderd worden.

 

3. DT-ASBEST bezorgt u het asbestattest van de OVAM.

 

Na een volledige invoer van de gegevens, bezorgen wij u het asbestattest van de OVAM. U kunt het asbestattest vanaf dat moment ook raadplegen via de Woningpas.

De standaard geldigheidstermijn van een asbestattest is 10 jaar of tot er een recenter asbestattest wordt opgesteld. In sommige gevallen kan een kortere geldigheidstermijn toegekend worden. Dat is het geval wanneer er een beperking was tijdens het onderzoek, waardoor de asbestdeskundige niet het ganse inspectiegebied heeft kunnen onderzoeken.

 

 

Kostprijs

 

De prijs van de tussenkomst wordt onder meer bepaald door:

  • omvang van de te inspecteren gebouwen en het terrein

  • ouderdom en renovatiegraad: in oudere, weinig gerenoveerde woningen of gebouwen is de kans groter op het aantreffen van verschillende asbestmaterialen

  • aantal monsternames en labo-analyses.

Om een geldig asbestattest te bekomen, volstaat het dat wij een visuele, niet-destructieve inspectie uitvoeren.