
Wanneer is een asbestattest verplicht?
Een asbestattest is verplicht bij een overdracht onder levenden, naar een nieuwe eigenaar, van een toegankelijke constructie die gebouwd is vóór 2001.
Voor een toegankelijke constructie (gebouwd vóór 2001) die kleiner is dan 20 m² is het asbest niet verplicht, behalve als:
- de som van de over te dragen toegankelijke constructies 20 m² of groter is
- de toegankelijke constructie onderdeel uitmaakt van een groter bouwkundig geheel.
Het asbestattest moet aanwezig zijn op het moment van de overdrachtsovereenkomst. Dat is meestal het compromis, maar het kan ook op een ander moment plaatsvinden. De notaris kan steeds uitmaken per situatie of een asbestattest nodig is en op welk moment dit er moet zijn.
Vanaf 2032 zal voor elke toegankelijke constructie die gebouwd is vóór 2001 en waarvan u eigenaar bent, een asbestattest verplicht zijn, ook als u geen plannen voor een overdracht hebt.
Waarom is een asbestattest verplicht?
Asbest komt erg vaak voor in woningen die voor 2001 werden gebouwd. De stof heeft tal van positieve eigenschappen. Het is sterk, bestand tegen brand en het heeft een uitstekende isolatiewaarde. Jarenlang werd de stof dan ook in allerlei bouwmaterialen gebruikt. Denk aan isolatiemateriaal, platen achter een cv-ketel, vensterbanken, radiatoren, vloerzeilen enzovoort. Maar helaas is asbest ook kankerverwekkend.
Het besef dat de gevaarlijke stof niet thuis hoort in een woning sijpelde de laatste decennia door. De Vlaamse overheid wil nu komaf maken met asbest in woningen d.m.v. het asbestattest dat de nieuwe eigenaar toont waar de risico’s zich bevinden.
Voor wie is het asbestattest verplicht?
Een asbestattest is verplicht wanneer een woning die voor 2001 werd gebouwd verandert van eigenaar. Via verkoop of schenking, maar ook als je door het huwelijk mede-eigenaar wordt. Als je zo’n woning bezit of erft, hoef je voorlopig niks te doen. Toch stopt de missie om Vlaanderen asbestveilig te maken hier niet.
Vanaf 1 januari 2032 zal iedere eigenaar van een Vlaamse woning ouder dan 2001 een asbestattest in het bezit moeten hebben.
Wat bij verhuur?
Verhuur op zich is momenteel geen aanleiding om een asbestattest te laten opmaken. Maar àls er een asbestattest beschikbaar is, dan bent u verplicht om een kopie te bezorgen aan de huurder(s).
Hoe krijg je een asbestattest?
Een asbestattest kan je als eigenaar niet zelf opstellen. Daarvoor is een gecertificeerde opleiding met een praktisch en theoretisch examen vereist. Laat je attest opmaken door een asbestdeskundige die verbonden is aan een erkend bedrijf zoals wij dat zijn bij SKH.
Hoe lang blijft mijn asbestattest geldig?
In principe blijft een attest 10 jaar geldig. Zijn er daarentegen asbesthoudende materialen met een verhoogd materiaalrisico gevonden tijdens de inspectie? Dan bedraagt de geldigheidsperiode van je attest slechts 5 jaar.
Hoe verloopt het onderzoek?
Wij analyseren elke ruimte in de woning en nemen indien nodig stalen van asbestverdachte materialen. Let op dat elke ruimte toegankelijk en inspecteerbaar moet zijn tijdens de rondgang. Indien dit niet het geval is kan er geen geldig attest opgemaakt worden.
Is er asbest gevonden?
Word je eigenaar van een woning met asbest? Bespreek dan met de asbestdeskundige of het asbest veilig verwijderd moet worden en hoeveel dat zal kosten.